Interviu exclusiv BizLawyer: Schimbarile care au intervenit recent in legislatia privind marcile si indicatiile geografice au aparut ca urmare a nevoii de armonizare a Romaniei in raport cu evolutia legislatiei de la nivel european.
Iulia Burbea, Partener Milcev Burbea, apreciaza ca toate aceste schimbari conditioneaza OSIM sa modernizeze procedurile administrative privind cererile de marca pentru a oferi mecanisme facile de protejare a drepturilor sale.
Prin adoptarea unei ordonanțe de urgența, anul trecut, s-au operat modificarile menite sa transpuna în legislația naționala prevederile art. 45 alin (1) din cadrul Directivei (UE) 2015/2.436 a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 2015. Odata cu adoptarea Ordonantei de Urgentǎ 169/2022 din 13 decembrie 2022, era imperativ nevoie de o transformare a procedurilor administrative pentru a se alinia cu evoluțiile tehnologice și electronice.
Iar toate aceste schimbari au necesitat implementarea unei proceduri administrative cu caracter jurisdictional de solutionare a anularilor si decaderilor privind marcile la nivelul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). De asemenea, implementarea acestor modificǎri nu s-a putut realiza prin demersurile anterioare de amendare a Hotarârii Guvernului nr.1.334/2010 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.
Cititi aici interviul integral in BizLawyer.